<- Male pizze z paprykamiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżMałe calzone z salami ->

PDF Drukuj

Maly quiche lorraine

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2015 razy.


8 szt. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
Ciasto:
220 g maki,
125 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
szczypta soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
150 g szynki krojonej w plastry,
100 g sera gruyere,
4 jaja,
300 ml smietany,
galka muszkatolowa,
2 lyzki siekanej natki pietruszki
sol, pieprz.

1. Make przesiac, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo i drobno posiekac ostrym
nozem mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode, szybko zagniesc ciasto.
Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza i wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc nim 8 natluszczonych
okraglych foremek o srednicy 10 cm i wysokosci 3,5 cm.
2. Szynke pokroic w mala kostke. Ser utrzec na tarce. Szynke i ser polaczyc z
rozbitymi ze smietana jajami. Dodac siekana natke pietruszki. Doprawic do
smaku galka muszkatolowa, sola i pieprzem.
3. Mase wylac do foremek tak, by siegala brzegu. Piec ok. 20 min w piekarniku
ogrzanym do temp. 180żC. Podawac na goraco lub schlodzone.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 56.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności