Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2193 razy.
4 szt male lub 2 duze. Czas przygotow. 2,5 godz.
Ciasto:
500 g maki,
30 g drozdzy,
ok. 300 ml letniej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do posmarowania formy.
Nadzienie:
300 g sera ricotta,
3 lyzki utartego parmezanu,
150 g utartej mozzarelli,
150 g salami pocietej w paseczki,
jajka,
sol, pieprz.
1. Make przesiac do miski, na srodku zrobic wglebienie, rozkruszyc do niego
drozdze. Zalac je odrobina wody i delikatnie wymieszac nie zasypujac ich
maka. Wierzch drozdzy oproszyc maka, miske przykryc sciereczka, odstawic do
czasu, poki drozdze nie zaczna w wyrazny sposob "pracowac" (ok. 20 min).
Dodac reszte wody i sol. Zagniesc ciasto. Podzielic je na 4 czesci, zostawic
pod przykryciem na 1.5 godz do wyrosniecia. Nastepnie rozwalkowac je cienko
na okragle placki.
2. Ser ricotta rozdrobnic i wymieszac z parmezanem, mozzarella, pokrojona w paseczki salami i roztrzepanymi jajkami. Doprawic sola i pieprzem. Skladniki
wylozyc na placki zostawiajac dookola wolny brzeg o szerokosci 2 cm. Placki
zlozyc na polowe, brzegi zlepic. Wlozyc je na posmarowana olejen blache do
pieczenia. Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 220żC ok. 30 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach