Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1988 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
Ciasto:
250 g maki,
1 male jajo,
ok. 75 ml letniej wody,
sol.
Farsz:
4 sredniej wielkosci pomarancze.
Inne:
maslo do polania pierogow,
2 lyzki tartej bulki,
2 lyzki cukru pudru do posypania pierogow,
250 ml smietany.
1. Pomarancze umyc, obrac ze skory, podzielic na czastki, ktore nalezy oczyscic
z wlokien i pestek (dobra jest odmiana bezpestkowa tzw. novelina).
2. Zagniesc ciasto na pierogi (patrz rozdzial "ogolne"), jednak z mniejszej
ilosci maki i odpowiednio - wody. Ciasto rozwalkowac cienko. Wyciac krazki
nieco wieksze od czastek pomaranczy ulozonych plasko. Na kazdy krazek polozyc czastke pomaranczy, naciagnac ciasto, zlozyc na pol, zlepic brzegi. Nadzienia, po odrzuceniu najmniejszych lub zdeformowanych czastek, wystarczy
na 30-35 pierogow.
3. Gotowac w duzej ilosci osolonego wrzatku. Kiedy wyplyna, odkryc, zamieszac,
zmniejszyc ogien, dogotowac 2-3 min. Wyjac lyzka cedzakowa, osaczyc, przelozyc na cieply polmisek. Podawac polane maslem zrumienionym z tarta bulka
i posypane cukrem pudrem. Osobno podac gesta smietane.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 33 "Pierogi i pierożki", strona 58.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach