Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2372 razy.
4 szt male lub 2 duze. Czas przygotow. 2,5 godz.
Ciasto:
500 g maki,
30 g drozdzy,
ok. 300 ml letniej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do posmarowania formy.
Nadzienie:
1 kg pomidorow,
300 g sera mozzarella,
1 puszka filetow z anchois,
3 lyzki utartego sera pecorino lub parmezanu,
1/2 peczka swiezej bazylii,
3 lyzki majeranku,
2 zabki czosnku,
2 lyzki oliwy z oliwek.
1. Make przesiac do miski, na srodku zrobic wglebienie, rozkruszyc do niego
drozdze. Zalac je odrobina wody, delikatnie wymieszac, nie zasypujac ich maka. Wierzch drozdzy oproszyc maka, miske przykryc sciereczka, odstawic do
czasu, poki drozdze nie zaczna w wyrazny sposob pracowac (ok. 20 min). Nastepnie dodac reszte wody i sol. Zagniesc ciasto. Podzielic je na 4 czesci,
zostawic pod przykryciem na 1,5 godz do wyrosniecia. Rozwalkowac je cienko,
wlozyc do nasmarowanych tluszczem form do pieczenia pizzy, formujac brzeg o
wysokosci ok. 1 cm. Spod ponakluwac widelcem.
2. Mozzarele osaczyc, pokroic w plastry. Pomidory umyc, obrac ze skory, pokroic
w plastry. Mozzarele i pomidory rozlozyc na dnie formy c ciastem. Na nich
poukladac grubo pokrojone filety anchois, posypac serem pecorino, drobno posiekana bazylia, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Wierzch skropic oliwa.
Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 250żC ok. 20-30 min.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach