<- Pizza z anchoisLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżPizza ze szpinakiem ->

PDF Drukuj

Pizza z owocami morza

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1854 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
350 g maki,
20 g drozdzy,
220 ml letniej wody,
sol, oliwa,
olej do smarowania formy.
Sos:
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
250 ml mleka.
Nadzienie:
100 g malych krewetek,
100 g obranych ze skorupek muli,
100 g oczyszczonych kalmarow,
200 g sera mozzarella,
2 duze pomidory,
1/2 peczka swiezej bazylii,
1/2 peczka swiezej lebiodki,
pieprz, sol.

1. Make przesiac na stolnice, utworzyc kopczyk, zrobic wglebienie, do niego
wsypac rozkruszone drozdze i szczypte soli, wlac oliwe i dodajac wody wyrabiac ciasto rekami az powstanie jednolita masa. Wyrobione ciasto przelozyc
do naczynia posmarowanego maka. Odstawic na 2 godz w cieple miejsce do wyrosniecia.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, wypestkowac, pokroic w plastry.
Ziola umyc, osuszyc, posiekac. Ser utrzec na tarce o duzych otworacz. Krewetki umyc, oczyscic z twardych czesci. Kalmary umyc, osuszyc, pokroic w
obraczki.
3. Maslo podgrzac na patelni, dodac make, wymieszac na jednolita mase, podgrzewac na patelni dodajac porcjami mleko i jednoczesnie stale mieszajac, tak by
sos byl jedwabisty. Odstawic.
4. Wyrosniete ciasto rozwalkowac na grubosc 4-5 mm. Wylozyc nim okragla natluszczona forme do pieczenia pizzy tak, by brzegi ciasta byly podniesione i
zachodzily na scianki formy. Na ciescie ulozyc pomidory i owoce morza. Posypac utarta mozzarella i zalac sosem. Piec ok. 20 min w piekarniku ogrzanym
do temp. 200żC.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności