Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2411 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
250 g maki,
1 torebka suchych drozdzy,
1 lyzka soli,
1 lyzka cukru,
1 lyzka mielonego kminku,
15 g smalcu,
30 ml wody,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
100 g chudego boczku wedzonego,
100 g szynki,
200 g lisci szpinaku,
50 g cienko pokrojonej salami,
100 g sera mozzarella,
1 jajko,
1 czerwona papryka,
1 lyzka siekanej bazylii,
1/2 peczka natki pietruszki,
szczypta galki muszkatolowej,
sol, pieprz.
1. Make przesiac do miski. Wymieszac z drozdzami, sola i kminkiem. Zetrzec na
tarce dobrze schlodzony smalec. Wymieszac go dokladnie z maka. Dodac wode.
Zagniesc ciasto. Przykryc je sciereczka, zostawic na godzine w cieplym miejscu do wyrosniecia. Wygniesc rekoma, rozwalkowac cienko na stolnicy oproszonej maka. Ciastem wylozyc okragla forme do pizzy o srednicy 30 cm.
2. Maslo rozgrzac na patelni, usmazyc na nim pokrojony drobno boczek. Dodac
umyte i osuszone liscie szpinaku, podsmazyc do miekkosci. Doprawic do smaku
galka muszkatolowa, sola i pieprzem. Schlodzic. Pomidory obrac ze skory, pokroic poprzecznie na plasterki. Jajo ugotowac na twardo, obrac, pokroic w
plasterki. Papryke umyc, usunac gniazda nasienne, pokroic poprzecznie w krazki.
3. Na wierzchu ciasta wylozyc rownomiernie szpinak, rozlozyc plasterki pomidorow, salami i szynki. Przykryc plasterkami jaj. Posypac bazylia, sola i
pieprzem. Na wierzchu polozyc plasterki mozzarelli i krazki papryki. Piec
ok. 20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC. Wierzch posypac siekana
natka pietruszki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 20.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach