Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2218 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 50 min.
Ciasto:
220 g maki,
125 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli.
Sos:
300 ml gestej smietany,
3 jaja,
1 lyzka posiekanych trybuli, estragonu, szczypiorku,
1/2 lyzeczki koniaku,
1 lyzeczka przecieru pomidorowego,
przyprawy.
Nadzienie szpinakowe:
750 gszpinaku,
60 g masla,
galka muszkatolowa, sol, pieprz.
Nadzienie lososiowe:
500 g filetow z lososia,
3 liscie laurowe,
1 galazka tymianku,
sok z cytryny,
4 lyzki oliwy z oliwek,
sol, pieprz.
1. Make przesiac, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo i posiekac nozem. Dolac
wode, zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, zawinac w folie spozywcza i
wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto cienko rozwalkowac, wylozyc
nim natluszczona forme o srednicy 32 cm i wysokosci 3,5 cm. Zapiec pod
przykryciem w piecu ogrzanym do temp. 200żC przez 15 min, nastepnie przez
5-10 min bez przykrycia.
2. Pokrojonego lososia skropic oliwa i sokiem z cytryny. Doprawic sola i pieprzem. Oblozyc tymiankiem i liscmi laurowymi. Marynowac 1 godz. Ugotowac
szpinak, odcedzic. W garnku rozpuscic maslo, dodac szpinak, dusic mieszajac,
by szpinak nie przywarl do dna. Doprawic galka, sola i pieprzem. Odstawic
do schlodzenia.
3. Smietane rozbic z jajami, dodac drobno posiekane ziola, koniak, koncentrat
pomidorowy, sol, pieprz, szczypte estragonu i szafranu. Wszystkie skladniki
dobrze wymieszac.
4. Na zapieczony spod quiche wylozyc szpinak, polac sosem tak, by przykryl caly
szpinak. Nastepnie ulozyc lososia, zalac sosem tak, by siegal brzegu ciasta.
Piec ok. 20-30 min w piekarniku ogrzanym do temp. 200żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach