Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2073 razy.
Porcja dla 2-4 osob. Czas przygotow. 40 min.
1 ananas,
150 g ryzu,
2 zielone cebulki dymki,
1 czerwona papryczka chilli,
1/2 peczku szczypiorku,
4 galazki zielonej pietruszki,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzeczka miodu,
1 lyzka oleju arachidowego,
300 ml wody,
do przybrania listki kolendry.
1. Zagotowac 300 ml wody bez soli. Wrzucic oplukany ryz, zamieszac, przykryc,
gotowac na malym ogniu 20 min.
2. Dobrze umyty ananas przekroic na polowki razem z liscmi. Z obu polowek lyzka
wydrazyc miazsz, uwazajac by nie uszkodzic lupiny.
3. Dymke, pietruszke i szczypiorek oplukac, drobno pokroic. Z papryczki usunac
nasionka. Miazsz ananasa pokroic w kostke. Wymieszac z dymka, pietruszka i
szczypiorkiem. Dodac drobno pokrojona papryczke.
4. Na patelni rozgrzac olej, wlozyc ugotowany ryz, dodac sos sojowy, smazyc 5
min. Po zdjeciu z ognia wymieszac z papryczka, szczypiorkiem, dymka, pietruszka, miodem i kostkami ananasa. Przelozyc do wydrazonych polowek ananasa.
Przybrac listkami kolendry.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 41 "Kuchnia wegetariańska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach