<- Ryż smażony z mięsemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyż w ananasie ->

PDF Drukuj

Ryż smażony z szynką

Dodano: 2010-01-01 17:19:51
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1037 razy.



Kuchnia chińska
2-3 łyżki ugotowanego ryżu
2-3 łyżki oleju jadalnego
2 jaja roztrzepane
10 dag szynki drobno posiekanej
1/2 szklanki krewetek konserwowych lub ugotowanego zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 łyżka wody
posiekany szczypiorek
sól i pieprz do smaku
posiekana zielona pietruszka
Na patelni rozgrzać olej, wlać jaja, smażyć na rzadką jajecznicę, dodać ryż, posolić. Łyżką cedzakową przewrócić tak; by jajecznica przykrywała ryż. Dodać szynkę, krewetki lub groszek, smażyć przez 5 min. na średnim ogniu, często mieszając. Wlać sos sojowy lub maggi z wodą, posypać szczypiorkiem, wymieszać. doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na gorący półmisek i posypać zieleniną. Podawać natychmiast.
Proporcje dla 2-3 osób


Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności