Kuchnia chińska
2 szklanki ugotowanego ryżu
15 dag schabu, polędwicy wołowej lub kurczaka pokrajanego w cienkie paski
2 łyżki oleju jadalnego lub masła
1 łyżka sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 1/2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
4 - 5 pieczarek pokrajanych w cienkie paski
2 jaja roztrzepane
2 dymki lub posiekany szczypiorek
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oleju jadalnego
Mięso smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle na dużym ogniu przez 2 min. Doda pieczarki, smażyć, mieszając przez 2 min., mięso i grzyby przełożyć na talerz. Rozgrzać olej, wsypać ryż i smażyć na dużym ogniu przez 2 min stale mieszając. Dodać mięso, pieczarki. doprawić solą i pieprzem; dokładnie wymieszać. Zrobić dołek w środku ryżu, wlać jaja usmażyć rzadką jajecznicę, wymieszać z ryżem i smażyć dalej przez 2-3 min. Dodać dymkę lub szczypiorek; wlać sos sojowy lub maggi z wodą, doprawić sól do smaku. Podawać natychmiast.
Proporcje dla 2 osób