Kuchnia chińska
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
10 - 15 dag ugotowanego lub pieczonego kurczaka
2 - 3 jaja roztrzepane
2 małe cebule pokrajane w piórka
1-2 łyżki oleju jadalnego
2 łyżki ugotowanego zielonego groszku lub posiekanej świeżej papryki
2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 przyprawy maggi
1 1/2 łyżki wody
sól i pieprz do smaku
posiekany szczypiorek
Cebulę smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta, przełożyć łyżką cedzakową na talerzyk. Na tę samą patelnię wsypać ryż, posolić, smażyć przez 5 min. często mieszając, dodać cebulę. W środku ryżu zrobić dołek, wlać 1/2 łyżki oleju, następnie jaja, usmażyć rzadką jajecznicę, wymieszać z ryżem i smażyć przez 5 min., często mieszając. Dodać kurczaka, groszek lub paprykę, sos sojowy lub maggi z wodą i smażyć dalej przez 2-3 min. Doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast posypany szczypiorkiem.
Proporcje dla 2-3 osób