Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2176 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
1 ananas,
3 cebulki dymki,
1 duza papryczka chilli,
maly peczek szczypiorku,
kilka listkow kolendry lub pietruszki,
1 lyzka oleju,
2 lyzki pasty krewetkowej,
2 zabki czosnku,
1 lyzka sosu rybnego,
1 lyzka sosu sojowego,
1 lyzeczka cukru,
3/4 szklanki ryzu,
do przybrania listki kolendry lub pietruszki.
1. Ryz ugotowac na sypko.
2. Ananasa wymyc szczoteczka i przekroic wzdluz (wraz z "czuprynka"), polowki
wydrazyc nie uszkadzajac skorupy, miazsz pokroic w kostke, wlozyc do miski,
wydrazone polowki zachowac.
3. Czosnek i dymki obrac, posiekac. Szczypiorek, kolendre, chilli oplukac, z
chilli usunac nasionka, posiekac. Posiekane skladniki, procz czosnku, wymieszac z ananasem.
4. Wlac olej na patelnie, podsmazyc czosnek i paste krewetkowa na zloty kolor,
dodac ryz, sos rybny i sojowy, cukier, wymieszac i smazyc az calkowicie bedzie rownomiernie goracy. Wymieszac z kostkami ananasa.
5. Polowki ananasa wypelnic ryzem, przybrac listkami kolendry lub pietruszki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 74.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach