<- Ryż półgęsty na mleku 15 minLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżRyż smażony w ananasie ->

PDF Drukuj

Ryż smażony

Dodano: 2010-01-01 17:19:50
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 1102 razy.



Kuchnia chińska
2 szklanki ugotowanego ryżu
3 łyżki oleju jadalnego
1 jajo
2 łyżki sosu sojowego lub1/2 łyżki przyprawy maggi z 1 1/2 łyżki wody
1/2 szklanki pieczarek ugotowanych pokrajanych w plasterki
1/4 szklanki drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki posiekanej dymki lub szczypiorku
1/4 łyżeczki glutasoli lub1/4 łyżeczki soli.
Jajo wbić na dużą patelnię z rozgrzanym tłuszczem, przebić żółtko, aby się trochę rozlało, usmażyć. Na patelni pokrajać jajo na cienkie paski. Dodać pieczarki, ugotowany ryż, dymkę lub szczypiorek, zieloną pietruszkę, sos sojowy lub maggi z wodą i glutasól: Wszystko wymieszać. Smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty, aby dobrze się zagrzało. Podawać natychmiast z zieloną sałatą.
Proporcje dla 2-3 osób.



Nadesła(a): Cartall - Książka Kucharska na CD
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności