Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1949 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
300 g ryzu,
4 lyzki oleju,
100 g solonej ryby,
2 lyzki czarnego sosu sojowego,
1 lyzka sosu ostrygowego,
1/2 lyzeczki pieprzu,
kawalek imbiru (1 cm),
6 cebulek dymek.
1. Ryz umyc, zalac wrzaca woda i gotowac przez 20 min.
2. Dobrze rozgrzac olej na patelni i usmazyc na nim solona rybe.
3. Rybe wyjac z patelni, przelozyc na talerz, a nastepnie podzielic na kawalki.
4. Imbir obrac i pokroic na wiorki. Cebulki dymki drobno posiekac.
5. Sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz i imbir dodac do oleju, w ktorym smazyla
sie ryba. Lekko podsmazyc.
6. Przyprawy i olej przelozyc do garnka z ryzem, dodac rybe, dobrze wymieszac,
zmniejszyc ogien i gotowac jeszcze przez 10 min. Ryz przelozyc do miseczek,
przybrac pokrojonymi cebulkami i od razu podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach