<- Sushi-hadaka-makiLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżSzagówki czyli poznańskie kopytka ->

PDF Drukuj

Sushi-kappa-maki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3488 razy.


Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 20 min.
200 g ryzu do sushi (przepis w tym rozdziale "ryz do sushi"),
1 kwadrat suszonych alg "nori",
1/2 sredniego ogorka wezowego,
1 lyzeczka chrzanu "wasabi" (patrz rozdzial "ogolne"),
1 lyzeczka uprazonego ziarna sezamowego.

1. Na macie bambusowej rozlozyc jeden kwadrat wodorostow, na nim ulozyc rownomiernie ryz. Ogorek obrac tak, aby zostalo na nim troche skorki, przekroic
na pol, wydrazyc nasiona i pokroic w slupki.
2. W ryzu w odleglosci 1/3 od brzegu maty zrobic palcem rowek przez cala dlugosc, posypac szczypta ziaren sezamowych, posmarowac rowek chrzanem "wasabi" i ulozyc w nim paski ogorka. Przy pomocy maty zwinac ryz w rolade, lekko
scisnac, rozwinac i pokroic bardzo ostrym nozem na kawalki o dlugosci 3 cm.
3. Sushi ustawic pionowo na kwadratowym talerzu, tacy lub desce.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 13.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności