Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1974 razy.
8 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
200 g lososia wedzonego w kawalku,
2 jaja,
100 ml mleka,
125 g gestej smietany,
150 g szpinaku,
1 lyzka masla,
35 ml wywaru z ryby,
1 lyzka koniaku,
1 lyzka koncentratu pomidorowego,
1 lyzeczka estragonu,
sol, pieprz, szczypta szafranu.
1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode i szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac i wylozyc nim 8 okraglych, natluszczonych
foremek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu
ogrzanym do temp. 200żC.
2. Szpinak umyc, usunac nasady lisci, liscie usmazyc na masle, dodac sol. Pokroic grubo, schlodzic. Lososia oczyscic z twardych czesci i skory. Pokroic
na kawalki. Jajka roztrzepac ze smietana i mlekiem, nastepnie przecedzic
przez geste sito. Dodac wywar z ryby, koniak, przecier pomidorowy, estragon
i szafran, wymieszac. Doprawic do smaku sola i pieprzem.
3. Szpinak wlozyc na dno tartaletek, na nim polozyc kawalki lososia. Zalac sosem tak, by widac bylo kawalki ryby. Piec 15 min w piekarniku ogrzanym do
temp. 210żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach