<- Tartaletki z lososiemLista potraw z grupy: Mączne,ziemniaki,ryżTartaletki z pieczarkami ->

PDF Drukuj

Tartaletki z małżami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1817 razy.


8-10 szt. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
100 g maki,
100 g masla,
1 lyzeczka octu,
sol.
Nadzienie:
1 kg malz,
200 g gestej tlustej smietany,
25 g maki,
75 g masla,
2 szalotki,
1 zabek czosnku,
2 zoltka,
3 lyzki siekanej natki pietruszki,
100 ml bialego wytrawnego wina,
200 ml wody,
sol, pieprz.

1. Ze skladnikow na ciasto odjac 1 lyzeczke maki i 1 lyzeczke masla. Lyzeczke
maki polaczyc z pozostalym maslem. Uformowac kostke. Schlodzic. Do pozostalej maki dodac odlozona lyzeczke masla, sol, wode i ocet. Wyrobic ciasto,
rozwalkowac je. Schlodzona kostke ulozyc na srodku ciasta, brzegi zawinac do
srodka. Rozwalkowac ostroznie, by nie peklo, na placek grubosci 1 cm. Placek
zlozyc na 4 czesci, rozwalkowac ponownie. Czynnosc skladania i rozwalkowywania ciasta powtorzyc. Nastepnie umiescic je na 30 min w lodowce. Po wyjeciu
czynnosc powtorzyc jeszcze 2 razy. Przed kazdym zlozeniem ciasta usunac pedzelkiem nadmiar maki.
2. Malze umyc, oczyscic, osaczyc, 40 g masla rozpuscic w garnku, smazyc 1 min
posiekane szalotki i zmiazdzony czosnek. Dodac wino i wode. Wrzucic malze, 2
lyzki natki pietruszki, sol i pieprz. Gotowac 10 min, az malze otworza sie.
Ostudzic. Wyjac malze z wywaru, wywar zachowac. Malze wyjac ze skorupek. Z
reszty masla i maki zrobic zasmazke, a nastepnie sos, dodajac po trochu 300
ml wywaru z malz. Dodac rozbite zoltka i zagescic. Zdjac z ognia. Dodac
smietane, sol, pieprz i ubic trzepaczka.
3. Ciasto wlozyc do foremek, nakluc widelcem, piec 10-12 min przykryte papierem
do pieczenia obciazonym kilkoma ziarnami fasoli, a potem 3 min odkryte. Na
tak przygotowane tartaletki wylozyc malze, zalac sosem i zapiec 1-2 min w
grillu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności