Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3085 razy.
8 szt. Czas przygotow. 1 godz. 20 min.
Ciasto:
200 g maki,
100 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
300 g pieczarek,
250 ml gestej smietany,
2 jaja,
1 lyzka masla,
2 galazki trybuli ogrodowej,
galka uszkatolowa, sol, pieprz.
1. Make przesiac na stolnice, wymieszac z sola. Dodac zimne maslo, drobno posiekac ostrym nozem mieszajac jednoczesnie z maka. Dolac wode, szybko zagniesc ciasto. Uformowac z niego kule, przykryc, wstawic na 30 min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 8 okraglych, natluszczonych
foremek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec pod przykryciem (folia aluminiowa lub papier do pieczenia obciazone kilkoma ziarnami fasoli) w piecu
ogrzanym do temp. 200żC przez 10-12 min.
2. Pieczarki oplukac, oczyscic, obrac ze skory, pokroic w plasterki, usmazyc
na masle. Jaja rozbic ze smietana, przecedzic przez geste sito, dodac do
smaku galke muszkatolowa, sol i pieprz.
3. Na dnie zapieczonych tartaletek ulozyc pieczarki, zalac sosem jajeczno-smietankowym tak, by siegal brzegow ciasta. Udekorowac listkami trybuli. Piec
ok. 15 min w piekarniku ogrzanym do temp. 210żC.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach