Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1721 razy.
5 szt Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
Ciasto:
175 g maki,
75 g masla,
3 lyzki zimnej wody,
1 lyzeczka soli,
olej do smarowania foremek.
Nadzienie:
75 g utartego sera gruyere,
2 jaja,
1 lyzeczka utartego parmezanu,
25 g masla,
25 g maki,
120 ml mleka,
pieprz cayenne,
sol, pieprz czarny.
1. Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Maslo pokroic na male kawalki,
ulozyc je na brzegu maki. Wyrabiac rekoma dodajac wode, poki nie powstanie
jednolita masa. Uformowac kule, owinac ja folie spozywcza, wstawic na 30
min do lodowki. Nastepnie ciasto rozwalkowac, wylozyc nim 5 natluszczonych
foremek do tartaletek o srednicy 10 cm. Zapiec w piecu ogrzanym do temp.
200żC przez 20-25 min.
2. Maslo roztopic w rondelku, wymieszac z maka, postawic na malym ogniu, dodawac stopniowo mleko stale mieszajac, az do uzyskania jednolitej masy. Sos
doprawic do smaku szczypta cayenne, sola i pieprzem. Wymieszac z serem gruyere, zdjac z ognia. Wbic 2 zoltka i ubic. Zostawic do schlodzenia. Bialka
ubic na piane, delikatnie wymieszac ze schlodzonym sosem.
3. Mase serowa wylac na podstawe tartaletek, wierzch posypac parmezanem. Piec
20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 190żC, az powierzchnia zrobi sie zlota, a serowe nadzienie "napuszy sie".
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 21 "Pizze i tarty", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach