Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2128 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g farfalli (makaron w ksztalcie wstazeczek),
100 g sera mozarelli lub chudego twarogu,
100 g sera gorgonzoli lub rokpolu,
100 g sera provolone lub kaszkawalu,
100 g sera parmezanu lub podsuszonego oscypka,
120 g masla,
sol,
1/2 peczka swiezej miety do przybrania.
1. Miete oplukac w zimnej wodzie i podzielic na pojedyncze listki.
2. Mozzarelle lub twarog pokroic w niewielkie plasterki. Gorgonzole lub rokpol
pokruszyc. Provolone lub kaszkawal pociac w zapalke. Parmezan lub podsuszony oscypek zetrzec.
3. Maslo rozpuscic w rondelku na bardzo malym ogniu.
4. Farfalle ugotowac "al dente" (ok. 6 min) w duzej ilosci osolonego wrzatku.
Odcedzic i wymieszac z polowa masla.
5. Wymieszany z maslem makaron podzielic na 4 czesci. Kazda z nich wymieszac z
innym gatunkiem sera.
6. Tak przygotowane farfalle ukladac obok siebie w zaroodpornym naczyniu. Polac
reszta masla i zapiekac w nagrzanym do temp. 190żC piekarniku, do momentu w
ktorym sery zaczna sie roztapiac.
7. Podawac przybrane liscmi swiezej miety.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 76.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach