Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1946 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
150 g sera gruyere,
75 g masla,
50 g maki,
4 jaja,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
250 ml mleka,
sol, pieprz.
1. Utrzec ser na tarce o malych otworach.
2. Forme sufletowa wysmarowac maslem i wsypac do srodka 1 lyzke utartego sera.
3. W plaskim garnku rozgrzac 50 g masla. Wsypac make, wymieszac. Gdy utworzy
sie jednolita masa wlac mleko, dodac sol, pieprz i galke. Gotowac na malym
ogniu tak dlugo, az masa zgestnieje. Garnek zdjac z ognia, dodac reszte masla. Dodawac zoltka (po jednym) stale mieszajac drewniana lyzka. Dodac utarty
ser. Bialka ubic na sztywna piane, delikatnie polaczyc z masa.
4. Przygotowana forme napelnic do polowy masa. Ogrzac piekarnik do temp. 190żC.
Wstawic forme, piec 30-40 min. Podawac zaraz po upieczeniu.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 24 "Naleśniki, omlety i suflety", strona 50.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach