Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3154 razy.
Porcja dla 2 osob. Czas przygotow. 10 min.
1 dojrzaly owoc mango,
60 g lekkiego rumu,
1 lyzka soku z cytryny,
1 lyzeczka cukru,
1-2 lyzeczki kruszonego lodu,
do przybrania listek cytryny, kawalek owocu mango, swieze kwiaty, kruszony lod.
1. Mango chlodzic w lodowce przez 2 godz. Obrac, usunac pestke, pokroic w talarki.
2. Pokrojone mango, rum, sok z cytryny, cukier i kruszony lod umiescic w mikserze i miksowac przez 30 sek. na duzej szybkosci.
3. Przelac do szklanek koktajlowych, przybrac kawalkiem mango, zielonym listkiem, kwiatami. Dodac kruszony lod.
- Zamiast mango mozna uzyc innych owocow np. bananow, papai, guawy, melona,
aby przygotowac banana daiquiri, guawa daiquiri itp. Sposob postepowania i
skladniki sa takie same, owoce nalezy przed uzyciem ochlodzic w lodowce,
obrac cienko, usunac pestke, pokrajac i zmiksowac z lodem, rumem, cukrem i
sokiem z cytryny. Ilosc cukru i soku z cytryny moze byc wieksza lub mniejsza
zaleznie od uzytego owocu. Szklanke przybiera sie zawsze kawalkiem danego
owocu i swiezymi kwiatami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach