<- Kalmary faszerowaneLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKalmary w occie ->

PDF Drukuj

Kalmary w ciescie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3235 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 40 min.
450 g sprawionych i oczyszczonych kalmarow,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki,
sok z 1 cytryny,
1 lyzka oliwy,
sol, pieprz,
oliwa do smazenia.
Ciasto:
1 jajo,
250 g mleka,
150 g maki.
Sos:
5 duzych pomidorow,
1 lyzka siekanej bazylii,
150 g masla,
120 ml bialego wytrawnego wina,
3 zoltka.

1. Kalmary pokroic w krazki i ulozyc w plaskim kamionkowym naczyniu. Posolic,
dodac pieprz, pietruszke, oliwe i sok z cytryny. Wymieszac i marynowac w tej
mieszaninie 2 godz.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem. Obrac, wypestkowac, nastepnie zmiksowac. W rondelku zagotowac wino. Zmniejszyc ogien, i caly czas intensywnie ubijajac dodawac po kawalku maslo i kolejne zoltka. Gdy sos zagesci sie dodac sol,
pieprz, bazylie i przetarte pomidory, nie przestajac ubijac sosu. Zdjac z
ognia i trzymac w cieple.
3. W misce roztrzepac jajo, dodac mleko i ubijajac dodawac po trochu make.
Ciasto musi byc geste.
4. Kalmary wyjac z marynaty, osaczyc, maczac w ciescie i smazyc w duzej ilosci
oliwy na ciemnozloty kolor.
5. Usmazone polac sosem i podawac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności