<- Kalmary a la flaczkiLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKalmary w ciescie ->

PDF Drukuj

Kalmary faszerowane

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2750 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 10 min.
8 kalmarow,
500 g pomidorow,
2 cebule,
1 marchewka,
1 por,
6 lyzek oleju,
100 ml wina.
Farsz:
80 g gotowanego ryzu,
50 g orzeszkow ziemnych,
1 cebula,
3 lyzki oleju
2 lyzki pokrojonej zielonej pietruszki,
1 zabek czosnku,
sol, pieprz.

1. Marchewke, por i cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pomidory sparzyc
wrzatkiem, obrac ze skory, usunac pestki, przetrzec przez sito. Sok zachowac
2. Kalmary oczyscic, dokladnie umyc. Biala czesc w ksztalcie sakiewki zachowac.
Macki odciac powyzej glowy, posiekac.
3. Na patelni rozgrzac olej, podsmazyc 2 posiekane cebule. Dodac marchewke i
por. Dusic 10 min. Dodac pomidory, wlac wino, gotowac sos jeszcze 15 min.
4. Przygotowac farsz: na oleju usmazyc 1 posiekana cebule, dodac ryz, orzeszki,
zielona pietruszke, posiekany czosnak, sol i pieprz. Wymieszac z mackami kalmarow.
5. Farszem napelmic biale "sakiewki" kalmarow. Ulozyc w naczyniu do zapiekania,
zalac sosem i sokiem z pomidorow. Wstawic do piekarnika, piec 1,5 godz w
temp. 180żC. Podawac gorace lub zimne.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Suuuper wyszlo! Naprawde rewelacja
Nadesłał(a): domcia <mika_pl@wp.pl> 2006-10-05 08:10:29


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności