<- Kalmar w cieście naleśnikowymLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKalmary faszerowane ->

PDF Drukuj

Kalmary a la flaczki

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3307 razy.


1/2 kg kalmarów,
2 marchewki,
1 pietruszka,
pół małego selera,
por,
cebula,
1/8 małej kapusty,
1 łyżka masła lub margaryny,
papryka mielona,
pieprz,
zielenina

Oczyszczone i opłukane warzywa zetrzeć na tarce, włożyć do rondla, lekko posolić, dodać przyprawy, dolać wrzącej wody, włożyć tłuszcz i dusić 10 min. Rozmrożone tuszki kalmarów ugotować oddzielnie w osolonej wodzie (około 30 min), sprawdzając w czasie gotowania widelcem, czy są miękkie. Następnie odcedzić je, pokroić w cieniutki makaronik lub krążki, połączyć z jarzynami i doprawić tak, by były pikantne. Można zaprawić flaczki zasmażką z tłuszczu i mąki.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności