<- Krab ThermidorLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKrewetki pieczone ->

PDF Drukuj

Kraby w sosie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3041 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
500 g szczypiec z krabow (lub kraby z puszki),
200 g pieczarek,
250 ml smietany,
100 g ugotowanego ryzu,
60 g masla,
2 pomidory,
1 cebula,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
3 lyzki brandy,
sol, pieprz.

1. Szczypce krabow oczyscic, wyjac z nich mieso, oplukac. Kraby z puszki osaczyc na sicie.
2. Pieczarki oczyscic, oplukac, pokroic na plasterki. Pomidory sparzyc wrzatkiem, obrac ze skory, pokroic i usunac pestki. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Zielona pietruszke oplukac pod biezaca woda, drobno pokroic.
3. Na patelni rozgrzac maslo, wlozyc pieczarki, podsmazyc. Dodac cebule i pomidory. Dusic 5 min.
4. Do podduszonych pieczarek z cebula i pomidorami dodac mieso krabow. Doprawic
sola i pieprzem. Wlac smietane i zagotowac. Dodac pietruszke i brandy. Jeszcze chwile trzymac na ogniu.5. Podawac na glebokich talerzach z lyzka ugotowanego ryzu.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności