<- Krewetki z sosemLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybKrewetki ze szpinakiem ->

PDF Drukuj

Krewetki zapiekane z kartoflami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2545 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz.
350 g malych krewetek,
600 g kartofli,
150 g smietany,
100 g masla,
3 zoltka,
2 lyzki soku z cytryny,
1/4 lyzeczki galki muszkatolowej,
1/4 lyzeczki tymianku,
sol, pieprz.
Wywar:
200 g malych rybek (lub glow rybich),
1 marchewka,
1 cebula,
1 peczek zielonej pietruszki,
200 ml wina,
400 ml wody,
bouquet garni, sol, pieprz.

1. Marchewke, cebule i kartofle obrac, oplukac. Zielona pietruszke oplukac pod
biezaca woda.
2. Rybki oczyscic, oplukac. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki,
umyc w osolonej wodzie, osuszyc.
3. Kartofle zalac goraca, osolona woda, gotowac 15 min. Ostudzic, pokroic w
plastry.
4. W garnku zagotowac wode z winem. Wrzucic rybki (lub glowy), marchewke, cebule, zielona pietruszke i bouquet garni. Posolic, gotowac na malym ogniu 30
min. Wywar przecedzic, odparowac do 1/3 objetosci.
5. Garnek z przecedzonym wywarem wstawic do wrzacej kapieli wodnej. Do wywaru
dodac 80 g masla i zoltka. Ubijac trzepaczka tak dlugo, az sos zgestnieje.
Garnek z woda podgrzewac na bardzo malym ogniu i uwazac, by sie zoltka nie
zwarzyly.
6. Na patelni rozgrzac 1 lyzke masla, wrzucic krewetki, smazyc 3 min. Dodac
smietane, sok z cytryny, utarta galke muszkatolowa, sol, pieprz i tymianek.
Wymieszac, podgrzac, dodac ubity sos.
7. Naczynie do zapiekania wysmarowac maslem. Wlozyc pokrojone kartofle, zalac
sosem z krewetkami. Wstawic do nagrzanego piekarnika na 15 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 34.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności