<- Muszle sw. jacka z marchewkaLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybOstra salatka z owocow morza ->

PDF Drukuj

Osmiornica w winie

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2657 razy.


Porcja dla 12 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 kg osmiornicy,
250 ml oliwy,
250 ml wytrawnego czerwonego wina,
pieprz.

1. Osmiornice oczyscic i pokroic na drobne czesci, wlozyc do rondla z rozgrzana
oliwa i smazyc krotko.
2. Wlac wino, dodac pieprz i dalej podgrzewac na malym ogniu, az czastki osmiornicy beda miekkie, a sos zgestnieje.
3. w czasie gotowania mozna dodac 5 pomidorow bez skorek i pestek oraz 2 liscie
laurowe. Podawac na zimno.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności