Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2657 razy.
Porcja dla 12 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 kg osmiornicy,
250 ml oliwy,
250 ml wytrawnego czerwonego wina,
pieprz.
1. Osmiornice oczyscic i pokroic na drobne czesci, wlozyc do rondla z rozgrzana
oliwa i smazyc krotko.
2. Wlac wino, dodac pieprz i dalej podgrzewac na malym ogniu, az czastki osmiornicy beda miekkie, a sos zgestnieje.
3. w czasie gotowania mozna dodac 5 pomidorow bez skorek i pestek oraz 2 liscie
laurowe. Podawac na zimno.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 12.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach