Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2115 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 55 min.
20 muszli sw. Jacka,
500 g marchewki,
150 g masla,
3 cebule,
150 ml bialego wina,
1 lyzka koniaku,
150 ml smietany,
1/2 peczka zielonej pietruszki,
1 lyzeczka cukru,
sol, pieprz,
250 ml bulionu z kury (moze byc z kostki).
1. Cebule i marchewke obrac, oplukac. Cebule drobno posiekac. Marchewke zetrzec
na tarce. Pietruszke oplukac. Kilka galazek zostawic do przybrania. Reszte
drobno pokroic.
2. Muszle wyszorowac pod biezaca woda. Twarde czesci malzy - biala i pomaranczowa wlozyc do garnka (muszle odrzucic). Dodac 100 g masla, 100 ml wina,
cebule i gotowac 3-4 min. Malze wyjac, a pozostaly sos odparowac do konsystencji syropu. Dodac 2 lyzki pokrojonej pietruszki i koniak. Doprawic sola i
pieprzem. Ponownie wrzucic malze do sosu.
3. Zagotowac bulion, dodac 50 g masla i 50 ml wina. Wlozyc marchewke. Dodac cukier, sol i pieprz. Dusic tak dlugo, az bulion wyparuje. Dodac smietane, wymieszac, zdjac z ognia.
4. Marchewke wylozyc na talerz. Na niej polozyc malze. Polac sosem, przybrac
galazkami zielonej pietruszki. Podawac z ryzem uformowanym w babeczke.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach