<- Mus curry z mulami (małżami)Lista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybMuszle sw. jacka z marchewka ->

PDF Drukuj

Muszle sw. jacka z grzybami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1389 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
12 muszli sw. Jacka,
200 g pieczarek,
200 g masla,
2 lyzki tartej bulki,
2 zoltka,
1 lyzka maki.
Wywar:
100 ml bialego wytrawnego wina,
250 ml wody,
1 cebula,
1/2 lyzeczki tymianku,
1 lisc laurowy, sol, pieprz.

1. Muszle sw. Jacka umyc pod biezaca woda. Zachowac tylko twarde czesci malzy:
biala i pomaranczowa. Skorupki z muszli dokladnie wyszorowac szczoteczka,
odlozyc.
2. Pieczarki obrac, oplukac, pokroic w plasterki. Cebule obrac, oplukac, drobno posiekac.
3. Przygotowac wywar: zagotowac wode z winem. Dodac cebule, lisc laurowy, tymianek, sol i pieprz. Gotowac na malym ogniu. Po 20 min wrzucic malze i gotowac 4 min. Wywar przecedzic, malze przeciac na pol.
4. Na patelni rozgrzac 50 g masla, wlozyc pieczarki i malze. Smazyc kilka minut
5. Zoltka wymieszac z 2 lyzkami przecedzonego wywaru. Na drugiej patelni rozgrzac 50 g masla, dodac make, wymieszac, rozprowadzic pozostalym wywarem.
Dodac zoltka i po kawalku pozostale maslo. Doprawic sos sola i pieprzem.
6. W naczyniu do zapiekania ulozyc 4 muszle. Do kazdej muszli wlac 1 lyzke sosu. Wlozyc grzyby i 3 malze, wlac reszte sosu, posypac tarta bulka, wstawic
do goracego piekarnika na 10 min.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 38.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności