<- Mule zapiekane z migdalamiLista potraw z grupy: Owoce morza - bez rybMuszle sw. jacka z grzybami ->

PDF Drukuj

Mus curry z mulami (małżami)

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1392 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 40 min.
80 g ugotowanej ryby,
400 g ugotowanych muli bez skorupek,
2 lyzki maki ziemniaczanej,
1 jajko,
1 lyzka oleju,
2 szklanki mleka kokosowego,
do przybrania ogorek, swieze, czerwone papryczki chilli, listki
limu lub cytryny.
Pasta chilli:
11 suszonych papryczek chilli,
5 zabkow czosnku,
3 cebulki dymki,
1 maly korzen kolendry lub pietruszki,
2 lodygi trawy cytrynowej lub 1 lyzeczka utartej skorki cytrynowej,
maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzeczki sproszkowanego,
1 lyzeczka pasty krewetkowej,
2 listki limu (zielonej cytryny).

1. Przygotowac paste chilli. Suszone papryczki chilli namoczyc na 5 min., usunac nasionka i posiekac. Dymke, czosnek, kolendre, trawke cytrynowa, imbir,
listki limu oczyscic lub obrac, umyc i posiekac, dodac paste krewetkowa i
utrzec w mozdzierzu lub zmiksowac.
2. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc paste chilli (2 min.), dodac rybe, make
ziemniaczana, jajko i mleko kokosowe, gotowac na malym ogniu mieszajac ok. 2
min., dodac mule i gotowac 10-15 min., ciagle mieszajac. Masa powinna byc
gesta.
3. Polowki orzecha kokosowego lub przeciete wzdluz na pol lodygi bambusa nadziac masa. Piec w goracym piecyku 20 min. Zamiast polowki kokosa lub bambusa mozna, uzywac malych miseczek, gotowac wtedy mus na parze przez 20 min.
4. Przelozyc na polmisek i przybrac liscmi z ogorka i kwiatkami z chilli, listkami limu lub cytryny.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 44.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności