Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2312 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
450 g duzych krewetek,
2 duze cebule,
225 g masla,
50 g wiorkow kokosowych,
1 lyzeczka chilli,
2 lyzeczki papryki,
2,5 cm laski cynamonu,
2 liscie laurowe,
1 lyzeczka garam masala,
2 lyzeczki fenugriku,
25 g swiezego imbiru,
100 g koncentratu pomidorowego,
3 dl jogurtu.
1. Pokrojone w cienkie plasterki cebule smazyc w masle na zloto.
2. Dodac wiorki kokosowe i mocno zrumienic mieszajac caly czas, aby nie przywarly do patelni.
3. Dodac chilli, papryke, pokruszony cynamon, liscie laurowe, garam masala, posiekany imbir, koncentrat pomidorowy i jogurt. Dobrze wymieszac, dodac 1 dl
wody.
4. Kiedy sos zagotuje sie, natychmiast wrzucic krewetki i dusic pod przykryciem
na wolnym ogniu 15-25 min. (w zaleznosci od wielkosci krewetek).
5. Jezeli potrawa jest zbyt plynna, odparowac sos do jego zageszczenia.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach