Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2096 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
350 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,
100 g luskanych orzechow wloskich,
1 duzy kawalek imbiru lub 1 i 1/2 lyzki imbiru w proszku,
2 cebulki dymki,
bialko z 1 jaja,
2 lyzeczki maki ziemniaczanej,
1/2 lyzki sherry,
sok z 1 cytryny,
szczypta soli,
olej do smazenia.
1. Krewetki i orzechy drobno posiekac. Cebulki i imbir obrac i drobno poszatkowac.
2. Bialko ubic na sztywna piane.
3. Wymieszac ze soba krewetki, orzechy, cebulki, imbir, sol i sherry. Dodac
piane z bialka i make ziemniaczana. Wszystko starannie wymieszac.
4. Z uzyskanej masy formowac kuleczki wielkosci orzecha wloskiego.
5. Gotowe kuleczki smazyc w duzej ilosci silnie rozgrzanego oleju przez 2-3
minuty.
6. Osaczyc z nadmiaru tluszczu i skropic sokiem z cytryny.
7. Podawac natychmiast.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach