Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2050 razy.
Porcja dla 3 osob. Czas przygotow. 10 min.
3 lyzeczki czerwonego kawioru,
3 lyzeczki czarnego kawioru,
3 lyzeczki zoltego kawioru,
9 lyzek ryzu (przepis "ryz do sushi" w rozdziale "macz-ryz"),
1 lyzeczka pasty wasabi (przepis w rozdziale "ogolne"),
9 paskow alg (wodorostow) nori o wielkosci 10 x 4 cm.
1. Ryz uformowac w waleczki i posmarowac pasta wasabi.
2. Kazdy waleczek ryzowy owinac paskiem alg nori w taki sposob, aby wystawal on
ponad ryz na wysokosc ok. 1 cm.
3. Na waleczek nalozyc lyzeczke kawioru.
4. Gotowe sushi w grupach na tacce lub deseczce przybrac zielonym listkiem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 16.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach