<- Curry z ryby w jogurcieLista potraw z grupy: RybyDorsz korzenny ->

PDF Drukuj

Dorsz aromatyczny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2925 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 35 min.
4 porcje filetow z dorsza,
1 filizanka wody,
2 lyzki sake (wodki ryzowej),
szczypta soli,
1 sredni por,
3 cm kawalek sredniej marchwi,
1 kawalek sredniego imbiru (lub 1 lyzeczka sproszkowanego).
Sos:
1,5 lyzki sosu sojowego,
lyzeczka wodki,
1 lyzeczka maki ziemniaczanej,
1/3 lyzeczki pieprzu lub ostrej papryczki.

1. W szerokim rondlu zagotowac wode, wrzucic do niej rybe i obgotowac lekko,
odcedzic na sicie.
2. Por pokroic na kawalki o dlugosci 3 cm, a nastepnie na bardzo cienkie paseczki, tak samo pokroic marchew i imbir (najcieniej jak mozna), ulozyc w miseczce.
3. Przyrzadzic sos z sosu sojowego, wodki i maki kartoflanej rozrobionej w wodzie (bez grudek), dodac pieprz i zalac sosem jarzyny, calosc dokladnie wymieszac.
4. Sporzadzic kapiel wodna do gotowania na parze (w pojedynczym naczyniu z
przykryciem).
5. Na polmisku ulozyc rybe, przykryc warzywami wymieszanymi z sosem, wlozyc do
kapieli i gotowac pod przykryciem 15 min. na silnym ogniu.
6. Podawac gorace z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 42.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności