Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2636 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 50 min.
1 kg bialej ryby,
8 lyzeczek jogurtu,
1/2 kg cebuli,
1/4 lyzeczki sproszkowanego imbiru,
1 lyzeczka slodkiej czerwonej papryki,
1,5 lyzeczki garam masala (przepis w rozdziale "ogolne"),
4 lyzki oleju roslinnego,
sol do smaku,
nac pietruszki i plasterki cytryny do przybrania.
1. Oczyszczona rybe pokroic na duze kawalki i zalac na 30 min. jogurtem.
2. Polowe cebul pokroic w cienkie plasterki, a reszte przetrzec na tarce i
zmieszac z imbirem.
3. Plasterki cebuli podsmazyc w oleju na zloto. Dodac przetarta cebule, sol i
na malym ogniu podgrzewac 2-3 min.
4. Wlozyc rybe i pozostale skladniki, polac jogurtem i dusic pod przykryciem
15 min.
5. Podawac przybrane plastrami cytryny i posypane nacia pietruszki.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 18.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach