Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3196 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 6 godz.
700 g filetow bez skory ze swiezej makreli lub innej ryby mors,
400 ml swiezego soku cytrynowego,
70 ml oliwy z oliwek,
3 zabki czosnku,
700 g pomidorow,
100 g cebuli,
2 lyzki drobno pokrojonej swiezej kolendry,
80 g posiekanych zielonych oliwek,
2 lyzki posiekanych marynowanych chilli serranos,
100 ml keczupu,
2 lyzki oregano,
2 lyzki pasty z papryki,
sol, pieprz,
oliwki do przybrania.
1. Filety oplukac, osuszyc i pokroic w kostke. Wlozyc do ceramicznego lub
szklanego naczynia. Zalac sokiem cytrynowym i marynowac w pokojowej temp.
2,5 godz.
2. W malym garnku rozgrzac oliwe, wrzucic czosnek i smazyc 3 min. Czosnek wyjac
i odrzucic, a oliwe ostudzic.
3. Pomidory sparzyc, zdjac skorke, pokroic na kawalki i usunac pestki (sok z
pomidorow zachowac). Cebule obrac i drobno posiekac.
4. Do szklanej miski wlozyc pomidory, cebule, kolendre, oregano, keczup, chilli, oliwki i paste z papryki. Wlac ostudzona oliwe i sok z pomidorow. Doprawic sola i pieprzem, wymieszac i odstawic.
5. Rybe wyjac z marynaty i 3 razy oplukac w zimnej wodzie. Nastepnie zalac woda
mineralna i moczyc przez 5 min. Po wyjeciu z wody dobrze osaczyc i przelozyc
do miski z pomidorami i przyprawami. Wymieszac, przykryc i wstawic na 3 godz
do lodowki.
6. Podawac na szklanym polmisku. Przybrac oliwkami (talerz mozna postawic na
lodzie).
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 10.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Ceviche oryginalnie pochodzi z Peru i tam jest najlepsze.
Oni marynuja rybe z soku z limonki (nie cytryny), z czerona cebula bardzo cienko pokrojana (w piorka), zoltymi ziemniakami (lekko slodkie), papryka ROCOTTO (bardzo pikantna o charakterysycznym smaku) i mais tostado (rodzaj bardzo gruboziarnistej kukurydzy podprazonej)
Nadesłał(a): Bea <beatle@poczta.onet.pl> 2007-09-24 13:09:15