Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2519 razy.
Porcja dla 6-8 osob. Czas przygotow. 1 godz. 5 min.
1 pstrag lososiowy (1,5-2 kg),
100 g szpinaku,
1 peczek zielonej pietruszki,
1 cebula,
1 marchewka,
1 por,
200 ml bialego wina,
100 ml smietany,
80 g masla,
1 duzy plaster sloniny,
200 ml wody.
Farsz:
200 g filetow z ryby,
200 ml smietany,
1 jajo,
30 g maki,
sol, pieprz, galka muszkatolowa.
1. Jarzyny obrac, oplukac, pokroic w kostke. Zielona pietruszke oplukac. Filety
umyc.
2. Pstraga rozciac wzdluz, wypatroszyc, wyjac osci i kregoslup. Do garnka wlac
wode, wlozyc kregoslup, osci, obrane jarzyny i pietruszke. Posolic, gotowac
30 min. Pod koniec gotowania wlac wino. Z ugotowanego wywaru usunac osci.
Jarzyny zostawic.
3. Przygotowac farsz: filety zmiksowac z jajem, maka, sola, pieprzem i galka.
Zmiksowany farsz przetrzec przez sito, ochlodzic w lodowce. Dodac smietane
i ucierac na lodzie.
4. Szpinak umyc, sparzyc wrzatkiem. Wnetrze pstraga wylozyc liscmi szpinaku i
napelnic farszem. Rybe zawinac w plaster sloniny i zawinac sznurkiem w odstepach 3 cm.
5. Wlozyc pstraga do wywaru z jarzynami. Gotowac na malym ogniu 15-20 min w
temp. bliskiej wrzenia. Ugotowana rybe wyjac z wywaru, odstawic w cieple
miejsce. Wywar odcedzic i odparowac do 1/3 objetosci. Do odparowanego sosu
dodac smietane i maslo.
6. Z pstraga zdjac slonine i usunac sznurek. Pokroic w dzwonka, polac sosem.
Do pstraga podac ryz z szafranem i posiekanymi pomidorami.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 66.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach