Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3080 razy.
Składniki na 4 porcje:
6 plastrów (po 13 dag) z wyfiletoþanego karmazyna lub dorsza,
10 czubatych łyżek mąki (ok. 20 dag),
1/2 szklanki jasnego piwa,
3 jajka,
2 cytryny,
1 ogórek konserwowy,
1 pęczek natki pietruszki,
1/2 słoiczka (ok. 13 dag) majonezu,
5 łyżek mleka,
2 łyżki chudego jogurtu naturalnego,
1 łyżka oleju,
sól,
1-1,5 kg tłuszczu do smażenia.
Wymieszać mąkę z piwem, mlekiem i olejem na ciasto o jednolitej konsystencji. Dodać dwa jajka i 1/2 łyżeczki soli, odstawić na pół godziny. Ugotować trzecie jajko na twardo. Zalać zimną wodą, ostudzić, obrać. Opłukać i osuszyć plastry ryby. Sparzyć wrzątkiem cytryny, z jednej włcisnąć sok. Skropić rybę połową soku, odłożyć na kilka minut. Przygotować sos. W tym celu pokroić ogórek konserwowy i ugotowane jajko w drobną kostkę. Dokładnie opłukać i osuszyć natkę pietruszki. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać. Dodać do majonezu 2 łyżki jogurtu, posiekaną natkę, jajko i ogórek. Doprawić sos do smaku solą i resztą soku z cytryny. Rozgrzać tłuszcz w wysokim garnku lub we frytkownicy do temperatury 175 stopni. Posolić kawałki ryby. Nadziewać na widelec i kolejno panierować w cieście. Wrzucać rybę na gorący tłuszcz, smażyć porcjami po 3-4 minuty na złoty kolor. Wyjmować z naczynia łyżką cedzakową, bardzo dobrze osączyć na bibule lub kuchennym papierze. Pokroić w plasterki drugą cytrynę. Ułożyó rybę na półmiżku, udekorować natką oraz plasterkami cytryny. Sos majonezowy podawać w oddzielnym naczyniu. Do filetów podawać gotowane ziemniaki.
Skomentuj Powiadom o komentarzach