Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2752 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
4 plastry swiezego lososia (ok. 800 g),
sok z 1/2 cytryny,
1 cebula,
1 lisc laurowy,
3-4 ziarna ziela angielskiego,
po 1 galazce tymianku i zielonej pietruszki,
sol, pieprz.
Sos majonezowy:
35 g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli,
2-3 filety anchois,
1 korniszon,
2 lyzeczki kaparow,
1/2 lyzki drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
1 lyzeczka soku z cytryny,
4 lyzki smietany,
200 ml majonezu.
Do przybrania:
2-3 galazki zielonej pietruszki,
2 pomidory,
2 ogorki konserwowe,
1/2 cytryny.
1. Lososia zalac mala iloscia wody. Dodac pokrojona w plasterki cebule, sok z
cytryny, przyprawy i zagotowac, nastepnie gotowac na malym ogniu 10 min.
Lososia ostudzic w wywarze, wyjac, ulozyc na polmisku i wstawic do lodowki.
2. Przygotowac sos: majonez wymieszac z roztartym serem, dodac drobno pokrojone
korniszony, przetarte przez sito filety anchois, kapary, zielona pietruszke,
sok z cytryny i smietane. Wymieszac.
3. Plastry ryby ulozone na polmisku zalac sosem.
4. Lososia przybrac galazkami zielonej pietruszki, plastrami cytryny, pomidorow
i ogorkow. Podawac z bialym wytrawnym winem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 35 "Sery", strona 90.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach