<- Rulony sledzioweLista potraw z grupy: RybyRyba "piec zapachow" po szanghajsku ->

PDF Drukuj

Ryba "m szermel" smazona z paczkami

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1914 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 5 godz. 15 min.
1,5 kg ryb morskich,
3 lyzki maki,
oliwa do smazenia.
Marynata (Szermula):
1/2 peczka siekanej swiezej kolendry lub pietruszki,
2 obrane i zmiazdzone zabki czosnku,
1/2 lyzki mielonego kminku,
1,5 lyzki mielonej slodkiej papryki,
szczypta ostrej mielonej papryki,
2 lyzki oliwy,
sol,
100 ml wody.
Ciasto:
200 g maki,
1 jajo,
1 lyzka marynaty,
30 g swiezych drozdzy.

1. Kolendre utluc starannie w mozdzierzu, polaczyc z woda i pozostalymi skladnikami marynaty. Starannie wymieszac. Ryby sprawic, oplukac, osuszyc, pokroic w dzwonka, zalac marynata i odstawic na 4 godz.
2. Jajo rozbic starannie z 1 lyzka marynaty i polaczyc z rozpuszczonymi w niewielkiej ilosci wody drozdzami. Ciagle mieszajac dosypywac stopniowo make,
po czym mieszac dalej az do uzyskania jednorodnego ciasta o konsystencji
nieco rzadszej niz ciasto na paczki. Przykryc i odstawic na 30 min w cieple
miejsce, do wyrosniecia.
3. Ryby wyjac z marynaty, osaczyc, obtoczyc w mace, po czym smazyc z obudwu
stron na silnie rozgrzanej oliwie na zloty kolor. Zdjac z patelni, przelozyc
do zaroodpornego naczynia i wstawic do nagrzanego do temp. 90żC piekarnika.
4. Rozgrzac nowa porcje oliwy i na wrzaca nakladac po lyzce wyrosnietego ciasta. Smazyc z obydwu stron na zloto, zdjac z patelni i osaczyc.
5. Rybe wyjac z piekarnika, umiescic na okraglym polmisku i oblozyc paczkami.
Podawac bardzo gorace.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności