<- Ryba "m szermel" smazona z paczkamiLista potraw z grupy: RybyRyba a la veracruz ->

PDF Drukuj

Ryba "piec zapachow" po szanghajsku

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1956 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 6 godz.
750 g filetow z dorsza, pokrojonych w kawalki o grubosci 2cm.,
olej do glebokiego smazenia,
1 peczek cebulki dymki po przybrania.
Marynata:
2 lyzki sosu sojowego,
1 lyzka shery.
Sos:
1 lyzeczka przyprawy "5 zapachow" (patrz przepis w dziale
"ogolne"),
2 spore, drobno posiekane cebulki dymki,
1 duzy, drobno posiekany kawalek imbiru lu 1 i 1/2 lyzki imbiru
w proszku,
1 kawalek suszonej skorki z mandarynki,
1/2 pomaranczy,
2 lyzki cukru,
2 lyzki czerwonego octu winnego.

1. Wszystkie skladniki marynaty polaczyc i dokladnie wymieszac.
2. Filety osuszyc, ulozyc w duzym plaskim naczyniu, zalac marynata i odstawic
na 2 godz. do zamarynowania.
3. Przyprawe "5 zapachow", cebulke, imbir, skorke z mandarynki i pomarancze zalac 600 ml wody. Zagotowac, po czym gotowac na malym ogniu przez 30 min.,
dopoki objetosc plynu nie zmniejszy sie o 1/3. Przecedzic przez geste sito.
Przecedzony sos wlac do rondelka, dodac cukier i ocet, po czym dokladnie
wymieszac.
4. Zamarynowane filety obsmazyc na goracym oleju, z obu stron, po 5 min. z kazdej strony. Wyjac i osaczyc.
5. Zagotowac sos. Dodac obsmazone filety i gotowac na wolnym ogniu, stale odszumowujac, przez 3-5 min. Ugotowana rybe wyjac i ulozyc na polmisku.
6. Sos gotowac dalej, poki nie uzyska konsystencji syropu. Zageszczonym sosem
glazurowac rybe. Po ostygnieciu, rybe wstawic na co najmniej 3 godziny do
lodowki.
7. Podawac zimna, przybrana "palemkami" z cebulek.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności