<- Ryba "piec zapachow" po szanghajskuLista potraw z grupy: RybyRyba au gratin ->

PDF Drukuj

Ryba a la veracruz

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2120 razy.


Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.
750 g filetow z bialej ryby morskiej,
2 lyzki masla,
1 lyzka oleju,
4 zabki czosnku,
100 g cebuli,
1 kg pomidorow,
1 zielona papryka,
150 g zielonych oliwek,
80 g kaparow,
1 lyzka oregano,
2 liscie laurowe,
1 lyzeczka soli,
1/2 lyzeczki pieprzu,
6 marynowanych papryczek chilli do przybrania.

1. Czosnek i cebule obrac, oplukac, drobno posiekac. Pomidory sparzyc, obrac ze
skorki, pokroic na kawalki. Zielona papryke oplukac, pokroic na paseczki.
Oliwki osaczyc i posiekac.
2. W duzym garnku rozgrzac olej, wrzucic cebule, czosnek i smazyc 3 min. Dodac
pomidory, posolic i zagotowac na duzym ogniu. Zmniejszyc ogien, wlozyc zielona papryke, oregano i liscie laurowe. Garnek przykryc i gotowac na malym
ogniu, po 10 min dodac oliwki i kapary, gotowac jeszcze 5 min. Doprawic sos
pieprzem, sola i zdjac z ognia.
3. Filety oplukac, osuszyc, posypac sola i pieprzem. Na patelni rozgrzac maslo
i zrumienic filety z obu stron.
4. Zaroodporne naczynie wysmarowac maslem. Wlozyc filety, zalac sosem, przykryc
folia aluminiowa i zapiekac w piekarniku 15 min w temp. 190żC.
5. Rybe przelozyc na talerze, polac sosem i przybrac papryczkami chilli. Podawac z ryzem.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności