Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2210 razy.
Porcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.
700 g bialej ryby,
1 marchewka,
1 cebula,
100 ml bialego wina,
250 ml wody,
3 jaja ugotowane na twardo,
75 g masla,
60 g maki,
30 g kaparow,
1 lyzka drobno posiekanej pietruszki,
bouquet garni, sol, pieprz.
Puree z kartofli:
500 g ugotowanych kartofli,
1 zoltko,
1 lyzka masla,
70 g tartego zoltego sera,
sol, pieprz.
1. Marchewke i cebule obrac, umyc, drobno posiekac. Ryby oplukac pod biezaca
woda.
2. Zagotowac wino z woda. Dodac bouquet garni, pokrojone jarzyny, gotowac 20
min. Wlozyc ryby. Gotowac na bardzo malym ogniu 10 min. Ryby wyjac, ostudzic, podzielic na male kawalki, usunac osci. Wywar przecedzic.
3. Ugotowane, gorace kartofle utrzec na puree z zoltkiem, maslem, serem, sola i
odrobina pieprzu.
4. Jaja pokroic na kawalki. Kapary drobno posiekac.
5. Z masla i maki zrobic zasmazke, dodac przestudzony wywar z ryby. Gotowac na
malym ogniu tak dlugo, az sos zgestnieje. Doprawic sola i pieprzem, dodac
kapary i pietruszke.
6. W formie do zapiekania wysmarowanej maslem rownomiernie rozlozyc rybe. Na
niej ulozyc jaja, zalac sosem. Na wierzchu ulozyc warstwe puree z kartofli.
Piec ok. 25 min w temp. 180żC. Nastepnie zwiekszyc temp. tak, by sie kartofle ladnie zrumienily.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 27 "Ryby i owoce morza", strona 86.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach