Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2553 razy.
Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 30 min.
150 g lososia wedzonego,
150 g wegorza wedzonego,
100 g krewetek lub krabow z puszki,
50 g anchois,
1 lyzka kaparow,
100 g watrobki z dorsza.
Sos:
80 g majonezu,
1 lyzka smietany,
1 lyzeczka musztardy,
1 peczek koperku.
1. Lososia pociac na plastry a nastepnie na paski szerokosci do 1 cm. Wegorza
obrac ze skory, pociac na kawalki dlugosci 8 cm. Wyjac kregoslup i kazdy kawalek przeciac wzdluz na 8 czesci. Anchois pociac na kawalki wielkosci 2 cm.
Krewetki wyjac z puszki, odsaczyc na sicie.
2. Koperek umyc, posiekac. Kilka galazek pozostawic do przybrania.
3. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z musztarda, dodac smietane i drobno posiekany koperek.
4. Do salaterki wlozyc lososia, wegorza, kraby i watrobki. Delikatnie wymieszac
z kaparami i anchois. Polac sosem, przybrac galazkami koperku.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 54.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach