Lista potraw z grupy: Sałatki i surówkiAngielska sałatka coleslow ->

PDF Drukuj

Alzacka sałatka z buraków

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8855 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
400 g burakow,
100 g serdelkow,
1 cebula dymka,
4 lyzki posiekanych ziol: majeranek, kminek, czosnek, gozdziki.
Sos winegret z musztarda:
6 lyzek oliwy,
2 lyzki soku cytrynowego,
1 lyzka musztardy.

1. Male buraki jednakowej wielkosci wyszorowac szczoteczka pod biezaca woda,
zalac zimna woda, ugotowac pod przykryciem. Gdy beda miekkie odcedzic i jeszcze cieple obrac ze skorki. Ostudzic, pokroic na plasterki.
2. Z serdelkow zdjac skorke. Posiekac na plasterki. Cebulke obrac, umyc, posiekac. Ziola umyc, drobno posiekac.
3. Przygotowac sos. Rozetrzec dokladnie musztarde z sola i pieprzem, dodac sok
cytrynowy, stale mieszajac dolac oliwe.
4. Buraki wymieszac z posiekana cebula, zalac sosem i wstawic na 1 godz do lodowki.
5. Przed podaniem dodac do burakow pokrojone serdelki, wymieszac, posypac ziolami.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
jest spooko pycha
Nadesłał(a): 2006-03-03 20:03:08


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności