Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6024 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
3 duze dojrzale pomidory,
1 mala ostra papryczka,
2 niewielkie cebule,
1 kiszona cytryna (przepis w "ogolne"),
1 peczek zielonej pietruszki,
kilka kiszonych oliwek,
sok z 1 cytryny,
2 lyzki oliwy,
pieprz.
1. Cebule obrac i grubo posiekac. Zielona pietruszke przebrac, oplukac i bardzo
drobno posiekac. Papryke umyc, wypestkowac i pokroic w plasterki. Kiszona
cytryne pokroic w cwiartki.
2. Pomidory sparzyc wrzatkiem i obrac. Dwa z nich pokroic w cwiartki, a z trzeciego wycisnac sok, ktory przecedzic przez geste sito.
3. Oliwki wymieszac z sokiem cytrynowym oraz przecedzonym sokiem z pomidora.
Sos dokladnie wymieszac.
4. Cwiartki pomidora ulozyc w salaterce. Dodac pokrojona ostra papryke, posiekane cebulki. Przybrac cwiartkami kiszonej cytryny i oliwkami, posypac posiekana zielona pietruszka i polac sosem. Oproszyc pieprzem, schlodzic w
lodowce, podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach