Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6772 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.
2 jaja,
1 duzy ogorek,
3 pomidory,
1 cebula,
2 papryki zielony,
150 g mlodego zielonego bobu,
100 g oliwek czarnych,
12 filetow z anchois,
1 peczek siekanej zielonej pietruszki.
Sos vinaigrette:
1,5 lyzki octu winnego lub soku z cytryny,
4,5 lyzki oliwy,
1 zabek czosnku,
sol, pieprz.
1. Jaja ugotowac na twardo (ok. 15 min). Schlodzic, obrac i pokroic w cwiartki.
Bob ugotowac w osolonej wodzie (ok. 20 min). Odcedzic, ostudzic i obrac.
2. Ogorek umyc i pokroic w cienkie plasterki. Pomidory umyc, pokroic w czastki.
Papryki umyc, wypestkowac, pokroic w paseczki. Cebule obrac, pokroic w cienkie krazki. Oliwki wypestkowac.
3. Sol rozetrzec z octem lub sokiem cytrynowym. Ciagle mieszajac, dodawac stopniowo oliwe. Doprawic pieprzem, dodac obrany i zmiazdzony czosnek, sos starannie wymieszac.
4. W salaterce ulozyc przygotowane jarzyny i bob. Zalac polowa sosu. Przybrac
filetami z anchois, czastkami jaj na twardo oraz zielona pietruszka. Zalac
reszta sosu i podawac.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 40.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach