<- Sałatka szparagowaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka śledziowa ->

PDF Drukuj

Sałatka szynkowo-selerowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4306 razy.


Porcja dla 8 osob. Czas przygotow. 50 min.
250 g szynki,
250 g selera,
1 lyzka soku cytrynowego,
4 gruszki lub 4 brzoskwinie,
100 g luskanych orzechow wloskich.
Sos:
200 g majonezu,
1 lyzka soku cytrynowego,
2 lyzki smietany,
1 lyzeczka musztardy,
1 lyzeczka miodu,
1 lyzeczka octu winnego,
sol, pieprz bialy.

1. Seler obrac, umyc, pokroic w paseczki, zalac mala iloscia wody, dodac sok
cytrynowy, gotowac 5 min. Odcedzic, wystudzic.
2. Szynke pokroic w paseczki. Orzechy posiekac.
3. Owoce umyc, obrac. Z gruszek usunac gniazda nasienne a z brzoskwin pestki.
Kazdy owoc przekroic na cwiartki.
4. Przygotowac sos. Majonez wymieszac z sokiem cytrynowym i smietana. Dodac
musztarde, ocet, miod i przyprawy.
5. Szynke wymieszac z selerami i polowa orzechow. Przelozyc na polmisek. Przybrac cwiartkami owocow, posypac reszta orzechow i wstawic na 1 godz do lodowki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 18 "Sałaty i sałatki", strona 68.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności