<- Sałatka świątecznaLista potraw z grupy: Sałatki i surówkiSałatka Tabule ->

PDF Drukuj

Sałatka tabbouleh

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4118 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
2 lyzki burghulu,
10 lyzek drobno posiekanej zielonej pietruszki,
2 lyzki swiezej posiekanej kolendry,
4 drobno pokrojone cebulki dymki,
1 drobno pokrojony maly ogorek,
1 lyzka swiezej, drobno posiekanej miety,
4-8 lyzek soku z cytryny,
2 lyzeczki oliwy,
sol, pieprz.

1. Burghul moczyc przez 15 min. w duzej ilosci wody.
2. Cedzak wylozyc sciereczka lub gaza i przecedzic przez nia burghul. Wyjac go
wraz ze sciereczka, a nastepnie odcisnac pozostalosc wody.
3. Burghul przelozyc do miski, dodac posiekane jarzyny i ziola. Dobrze wymieszac.
4. Dodac sol, pieprz oraz sok cytrynowy i dokladnie wymieszac. Nastepnie dodac
polowe oliwy. Salatka powinna sie blyszczec. Sprobowac i jesli potrzeba,
dodac pozostala oliwe, jeszcze troche soli i pieprzu.
5. Salatke mozna robic w roznych proporcjach. Jednym z wariantow jest uzycie
ziol i burghulu w jednakowych ilosciach. Salatka zrobiona w takich proporcjach ma wyglad salatki ryzowej.
6. Salatke tabbouleh mozna podawac w tej samej misce, w ktorej zostala przyrzadzona.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 22.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności